IKAN MASAK TAUCU
4 ekor ikan ( 600 gm ) cencaru,dipotong 2 dan gaul dengan kunyit dan goreng hingga garing.
200 gm bawang besar,dipotong besar
50 gm chilie hijau,dibelah
4 biji tomato,dibelah
120 gm taucu manis (saya pakai chap opah nur )
50 gm asam,diperah dengan 1 cawan air dan tapis
1 cawan air
Serbuk perasa
2 s/m gula
4 s/m minyak
Bahan kisar:
40 gm bawang putih
40 gm halia
100 gm bawang besar
5 tangkai chilie padi kampung. Atau secukup rasa sendiri saya tak suka pedas sangat.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik wangi.
2. Masukkan bawang dan chilie hijau tumis hingga bawang layu.
3. Masakkan taucu dan kacau rata tuangkan air asam dan air kacau sebati. Dan biarkan mendidih.
4. Masuk gula dan serbuk perasa kacau rata. Masuk ikan dan kacau rata dan biarkan mendidih hingga pekat kuah nya.