PECAL LOBAK PUTIH
200 gm lobak putih,dipotong panjang
100 gm carrot,dipotong panjang
100 gm tomato,dicencang
150-200 gm isi ikan kembung bakar,dihancurkan
100 gm bawang besar,dihiris halus
1 tangkai chilie hijau,dihiris halus
1 tangkai chilie merah,dihiris halus
11/2 cawan santan pekat
Jus asam limau nipis secukup rasa
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk
2-3 ulas bawang merah
1 s/t lada hitam
Sedikit belacan bakar,jika suka
1. Rebus lobak putih dan carrot hingga empuk. Tapis dan biarkan sejuk.
2. Tumbuk bahan tumbuk dan campurkan dengan isi ikan dan campur dengan jus limau dan garam secukup rasa.
3. Masuk santan kacau rata. Last masak bawang,chilie dan lobak gaul sebati dan hidang.