KARACHI HALWA
100 gm tepung jagung
¼ s/t serbuk tartar
400 gm gula
½ s/t serbuk buah pelaga
4 s/m makan ghee
60 gm gajus,cencang
Gajus untuk hiasan
Warna hijau secukup nya
1. Campurkan tepung jagung dengan 11/2 cawan air dan serbuk tartar kacau sebati.
2. Masak gula dengan ¼ cawan air hingga gula larut dan sedikit pekat.
3. Kecilkan api dan tuang batter kedalam gula sambil kacau jangan berhenti. Kacau hingga sedikit pekat masukkan warna dan gajus cencang dan terus kacau.
4. Masuk ghee 1 sudu dan kacau sebati masuk lagi ghee dan kacau hingga sebati sampai habis ghee.
5. Terus kacau masuk serbuk buah pelage dan kacau lagi hingga aduanan tak lekat tepi kuali. Tuangkan kedalam Loyang dan tabor dengan gajus. Biarkan betul2 sejuk baru di potong.