VADAI DAUN MUNGGAI



VADAI DAUN MUNGGAI

200 gm kadalai paruppu,direndan 4-5 jam

1 cawan daun munggai,cencang

2 s/t jintan manis

2 tangkai chilie kering,dipotong

3 cm halia,dicencang

2 biji bawang besar,dipotong halus

2 tangkai chilie hijau

1 s/t gula

Garam secukup rasa

Minyak untuk goreng

1.    Ambil 3 sudu makan kacang dhal dan asingkan .

2.    Kisar kacang dengan chilie kering dan halia tapi jangan lumat sangat dengan sedikit air.

3.    Masukkan kacang yang sudah di kisar tadi dan campur dengan 3 sudu kacang dan semua bahan2 lain( kecuali Minyak) kacau sebati.

4.    Panaskan minyak ambil sedikit doh dan bentukan bulat dan leperkan dan gelongsorkan ke dalam minyak.

5.    Goreng hingga menjadi perang. Hidangkan dengan nasi.
 




Subscribe to receive free email updates: