KUIH PERIA
1 cawan tepung beras pulut
2 s/m tepung beras
Santan pekat secukup nya
Garam secukup nya
Campur tepung pulut dengan tepung beras gaul rata dan masuk garam
secukup nya, tuangkan santan sedikit demi sedikit and gaul menjadi doh
yang lembut. Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut
warna kesukaan. Saya warnakan hijau dan kuning.
Untuk inti:
½ cawan kacang hijau,direndam sampai kembang
1 cawan air
Gula secukup nya
1/3 cawan santan pekat
1 helai daun pandan
Garam secukup
1. Rendam kacang selama 5 jam. Rebus kacang dengan daun pandan dan air hingga betul2 empuk ( saya pakai pressure cooker) dan lenyek ketika masih panas.
2. Masuk santan dan gula,garam secukup rasa dan masak hingga sedikit kering. Sejukkan inti dan buat bulat2 dan ketepikan.
3. Ambil sedikit doh dan isikan inti didalam nya dan bentukan seperti buah peria dengan penyepit dan sapukan sedikit minyak keatas nya. Letak di atas daun pisang yang telah dipotong kecil. Kukus hingga masak.