DAGING KAMBING MASAK KICAP
1 kg daging kambing,saya pressure cook dengan 2 cawan air sampai 6 whistle. Sejukkan dan masuk kedalam peti ais dan simpan semalam. Saya buang lemak yang beku tu. Potong daging dan simpan air rebus nya.
150 gm bawang Holland,dipotong besar.
2 biji tomato,dibelah 4
250 gm ubi kentang,dipotong dan goreng hingga masak dan ketepikan
2 batang serai,diketuk
2 tangkai daun kari
¼ cawan kicap manis,chap kipas
¼ cawan sos tiram,Maggie
2 batang kayu manis
2 tangkai bunga lawang
6-7 s/m minyak
Bahan kisar:
10 tangkai chili kering,direndam
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
Sangai dan kisar:
1 s/t jintan manis
1 s/t jintan putih
1 s/t biji ketumbar
5 biji buah pelaga
5 kutum bunga cengkih
1. Panaskan minyak dan masukkan kayu mani,bunga lawang,bawang,serai dan daun kari goreng hingga naik wangi.
2. Masukkan pes kisar dan serbuk rempah kacau rata dan tumis hingga hilang bau dan naik minyak.
3. Masukkan daging dengan air nya sekali, buah tomato kacau rata dan masuk kicap dan sos tiram kacau dan tutup kuali dan biar ia masak. Biar dah pekat sedikit masuk ubi dan kacau rata masak seketika. Rasa dulu jika tak cuku garam baru masuk garam. Hidangkan dengan nasi.
Nota: daging kambing yang saya guna ini daging beku Australia. Pasal daging ini keras sedikit pasal tu saya pressure cook sampai 6 whistle.
Nota: daging kambing yang saya guna ini daging beku Australia. Pasal daging ini keras sedikit pasal tu saya pressure cook sampai 6 whistle.