RASAM TULANG IKAN MASIN



RASAM TULANG IKAN MASIN

200 gm tulang ikan,direndam 1 jam dan toskan.

200m gm buah tomato,dicincang

Asam java secukup rasa,diramas dengan I cawan air.

4 cawan air

6 ulas bawang putih,ditumbuk

1 biji bawang besar,dihiris halus

Segenggam daun ketumbar

¼ s/t serbuk kunyit

¼ s/t serbuk asafetida

1 s/t biji sawi

2 tangkai daun kari

1 cube ikan bilis,jika suka

2 s/m minyak

Sangai dan kisar kasar:

1 s/t lada hitam

1 s/t jintan putih

1 s/m biji ketumbar

2 tangkai chilie kering

1.    Panaskan minyak dan tumis biji sawi,bawang and daun kari hingga bawang menjadi sedikit perang.

2.    Masukkan tomato dan kacau rata dan masuk serbuk kunyit dan serbuk asafetida kacau rata.

3.    Masukkan tulang dan kacau rata dan tuangkan air asam dan air.

4.    Masukkan serbuk kisar dan kacau rata dan biarkan sampai mendidih. Rasa dulu sebelum masak garam. Taburkan daun ketumbar dan tutup api.
  



Subscribe to receive free email updates: