ODEH2 UBI KAYU
300 gm ubi kayu siap di kisar*, buang urat di tengah dan potong kecil2 dan blend dengan sedikit air. Tapis dan ramas sikit biar keluar air nya. Ketepikan air nya selama 1 jam buang air jernin dan ambil pati nya dan campur sekali dengan ubi tadi.
100 gm tepung pulut,atau secukup nya
Gula Melaka,dipotong kecil2
Kelapa parut putih di gaul dengan garam.
Warna hijau,jika suka
1. Masuk ubi yang dikisar dalam mangkuk dan masuk tepung pulut sedikit demi sedikit and gaul menjadi doh campur kan warna jika suka.
2. Kemudian buat bebola kecil,masukkan potongan gula Melaka ditengah2 nya tutup dengan kemas dan golekkan supaya menjadi bola.
3. Jerang air dalam periuk hingga mendidih. Masukkan bebalo tadi kedalam air mendidih. Angkat apabila ia sudah terapung.
4. Golek2kan diatas parutan kelapa.