KARI PEDAL DAN HATI AYAM
250 gm hati ayam
250 gm pedal
400 gm ubi kentang,dipotong 4
200 gm tomato,dipotong 4
100 gm bawang besar,dihiris halus
4 s/m pes halia bawang putih
2 batang kayu manis
2 tangkai bunga lavang
3 tangkai daun kari
¼ cawan minyak
5 cawan air
5 cawan air
Garam secukup rasa
Di campur dengan sedikit air menjadikan pes:
60 gm serbuk kari daging
30 gm serbuk chille
1 s/t serbuk jintan manis
1 s/t serbuk jintan putih
1 s/t garam masala
1 s/t serbuk ketumbar
1. Rebus pedal ayam dengan 2 cawan air dengan pressure cooker hingga empuk.ketepikan
2. Panaskan minyak dan masuk kayu manis dan bunga lavang kacau.
3. Masuk bawang dan tumis hingga menjadi sedikit perang.
4. Masuk pes halia bawang putih dan tumis hingga hilang bau halia.
5. Masukkan daun kari dan pes rempah tumis hingga naik minyak.
6. Masukkan ubi,tomato,pedal dengan air rebusan nya dan air kacau rata dan tutup periuk dan biarkan sampai mendidih.
7. Masak hingga ubi empuk dan masuk hati ayam dan garam secukup rasa masak hingga hati empuk dan kari menjadi pekat dan naik minyak.