PAYASAM BERAS
½ cawan beras,disangai hingga menjadi sedikit perang,kisar kasar dan ketepikan.
1/3 cawan kacang hijau tanpa kulit,disangai hingga menjadi sedikit perang.ketepikan.
¼ cawan kacang kadalai paruppu.direndam 5 jam atau pun sampai kembang.
5 s/m biji sagu
200 gm gula perang (chap bintang)
¼ cawan gula,atau pun secukup rasa sendiri
1 tin susu cair
1 cawan santan pekat
4 cawan air
2 cawan air,untuk rebus kacang hijau
2 sudu teh minyak sapi
50 gm gajus
30 gm kismis
1 s/t serbuk buah pelaga
2 helai daun pandan
½ s/t garam
1. Rebus kacang hijau yang sudah disangai hingga kembang dengan 2 cawan air. Bila sudah kembang masukkan kacang kadalai paruppu,beras dan 4 cawan air dan biarkan mendidih.
2. Bila beras sudah kembang dan masak masuk biji sagu dan daun pandan kacau rata. Bila biji sagu sudah menjadi jernih.
3. Masuk gula merah,gula dan garam kacau rata. Bila gula merah sudah sebati. Masukkan susu dan santan kacau rata dan kecilkan api.
4. Dalam kuali lain panaskan minyak sapi dan tumis gajus dan kismis hingga gajus sedikit perang. Tuangan kedalam payasam . kacau rata.
5. Last masukkan serbuk buah pelaga dan kacau rata. Hidang panas atau pun sejuk.